Timp: 3 h
Ingrediente:
600 gr. faina
2 linguri ulei
1 lingura otet
1 pahar apa calda
1 ou
1/2 lingurita sare
200 gr.unt pentru foi.
Umplutura:
500 gr. branza de vaci
2-3 oua
2 linguri zahar cu vanilie
coaja de lamiie
50 gr. stafide
4 lingurite gris
1 pahar lapte
putina sare
Cum se face:
Se pune faina cernuta proaspat intr-un castron si se face la mijloc o adancitura in care se toarna ulei, otet, apa, oua si sare. Se aduce faina cate putin spre mijloc cu varful unei linguri de lemn pana se formeaza aluatul. Apoi se trece coca pe scandura de aluat presarata cu faina si se framanta cu mana, batand bine aluatul de masa. Cand este gata (coca taiata cu un cutit face basicute), se imparte in 10 bucati egale, se unge fiecare cu putin ulei, se aseaza pe o scandura presarata cu faina si se acopera toate cu o cratita mare, incalzita (se pune peste cratita un vas cu apa fierbinte). Se lasa sa se odihneasca 30 minute. Se ia apoi fiecare bucata de aluat si se intinde intai cu sucitorul, apoi din maini pe tava bine unsa, in foaie subtire, cu grija sa nu se rupa, iar marginile foii sa cada peste peretii tavii. Se stropeste bine cu unt si se intinde la fel a doua foaie. Se intind astfel 5 foi, unse bine cu unt, apoi se pune umplutura pe toata suprafata, iar peste umplutura se intind celelalte 5 foi. Se unge cu unt ultima foaie, se apasa pe marginile tavii cu degetul ca sa nu se lipeasca foile si se taie partea care atarna peste peretii tavii. Se coace la foc iute 1 ora. Umplutura de branza de vaca se prepara astfel: se trece branza de vaca prin sita, cu o lingura de lemn, se amesteca cu ouale, zaharul pisat cu vanilie, stafidele curatate, coaja de lamaie, putin gris fiert in lapte si racit, sare.
Se serveste calda, taiata bucati si pudrata cu zahar.
Ingrediente:
600 gr. faina
2 linguri ulei
1 lingura otet
1 pahar apa calda
1 ou
1/2 lingurita sare
200 gr.unt pentru foi.
Umplutura:
500 gr. branza de vaci
2-3 oua
2 linguri zahar cu vanilie
coaja de lamiie
50 gr. stafide
4 lingurite gris
1 pahar lapte
putina sare
Cum se face:
Se pune faina cernuta proaspat intr-un castron si se face la mijloc o adancitura in care se toarna ulei, otet, apa, oua si sare. Se aduce faina cate putin spre mijloc cu varful unei linguri de lemn pana se formeaza aluatul. Apoi se trece coca pe scandura de aluat presarata cu faina si se framanta cu mana, batand bine aluatul de masa. Cand este gata (coca taiata cu un cutit face basicute), se imparte in 10 bucati egale, se unge fiecare cu putin ulei, se aseaza pe o scandura presarata cu faina si se acopera toate cu o cratita mare, incalzita (se pune peste cratita un vas cu apa fierbinte). Se lasa sa se odihneasca 30 minute. Se ia apoi fiecare bucata de aluat si se intinde intai cu sucitorul, apoi din maini pe tava bine unsa, in foaie subtire, cu grija sa nu se rupa, iar marginile foii sa cada peste peretii tavii. Se stropeste bine cu unt si se intinde la fel a doua foaie. Se intind astfel 5 foi, unse bine cu unt, apoi se pune umplutura pe toata suprafata, iar peste umplutura se intind celelalte 5 foi. Se unge cu unt ultima foaie, se apasa pe marginile tavii cu degetul ca sa nu se lipeasca foile si se taie partea care atarna peste peretii tavii. Se coace la foc iute 1 ora. Umplutura de branza de vaca se prepara astfel: se trece branza de vaca prin sita, cu o lingura de lemn, se amesteca cu ouale, zaharul pisat cu vanilie, stafidele curatate, coaja de lamaie, putin gris fiert in lapte si racit, sare.
Se serveste calda, taiata bucati si pudrata cu zahar.