Ingrediente:
-3kg afine
-1,5 sau 2kg zahar[depinde cat de dulce o vrei]
-5 L palinca [nu pun vodca si nici tuica]
-1 borcan de 15 L
Cum se face:
In principiu se pastreaza paritatea 1kg de zahar la 2 kg de afine. In functie de cat de dulce iti place, tu poti sa-i pui mai mult sau mai putin zahar.
Se pun afinele in borcan/damigeana/bidon..., se pune zaharul si se lasa 4-5 zile undeva unde este destul de cald ca sa-si lase siropul [nu in soare], amastacandu-se in fiecare zi [de 2 ori, ca sa se topeasca zaharul], dupa vreo 7-8 zile punem alcoolul [eu am pus palinca] si o lasam alte 7 zile intrun loc racoros, iar in acest timp mai miscam de cateva ori borcanul/damigeana/bidonul, dupa care putem sa o umplem [nu pun tuica pentru ca ii schimba toata savoarea]. Completarea cu cantitatea de alcool o fac dupa gust si tarie cum vreau eu [tu]. Va recomand ca dupa ce o puneti in sticle sa o mai lasati cam 2-3 saptamani. Abia atunci veti simti taria si savoarea afinatei [cine are atata rabdare?].
-3kg afine
-1,5 sau 2kg zahar[depinde cat de dulce o vrei]
-5 L palinca [nu pun vodca si nici tuica]
-1 borcan de 15 L
Cum se face:
In principiu se pastreaza paritatea 1kg de zahar la 2 kg de afine. In functie de cat de dulce iti place, tu poti sa-i pui mai mult sau mai putin zahar.
Se pun afinele in borcan/damigeana/bidon..., se pune zaharul si se lasa 4-5 zile undeva unde este destul de cald ca sa-si lase siropul [nu in soare], amastacandu-se in fiecare zi [de 2 ori, ca sa se topeasca zaharul], dupa vreo 7-8 zile punem alcoolul [eu am pus palinca] si o lasam alte 7 zile intrun loc racoros, iar in acest timp mai miscam de cateva ori borcanul/damigeana/bidonul, dupa care putem sa o umplem [nu pun tuica pentru ca ii schimba toata savoarea]. Completarea cu cantitatea de alcool o fac dupa gust si tarie cum vreau eu [tu]. Va recomand ca dupa ce o puneti in sticle sa o mai lasati cam 2-3 saptamani. Abia atunci veti simti taria si savoarea afinatei [cine are atata rabdare?].